Har du styr på jakkesættet til dit bryllup?

Sponsoreret

I takt med at den store dag nærmer sig, er der flere og flere ting, I skal have styr på. Det gælder alt fra lokation og mad til hvad for noget tøj både brud og brudgom skal have på. Har du eksempelvis styr på, hvordan jakkesættet skal se ud – og om du måske skal have et skræddersyet jakkesæt lavet til dagen? Et jakkesæt er ikke bare et sæt med en jakke og et par matchende bukser – der er mere til det, end hvad man umiddelbart tænker.

Vælg det rette design

Som med så meget andet, så er der en klar tradition for, at brudgommen til brylluppet har en form for jakkesæt på – det mest typiske er kjole og hvidt, smokingsæt eller et mere moderne habit. I det følgende kan du blive klogere på, hvad der kendetegner hver enkelt type, og så kan du måske få en klarere idé om, hvad du selv skal have på.

Kjole & Hvidt

Kjole og hvidt er den mest formelle form for herrebeklædning, og netop derfor er der mange, der vælger det til deres bryllup. Denne traditionelle form for jakkesæt består af en åbentstående lang kjolejakke med lange skøder, også kaldet svalehale, en hvid skjorte med stivet bryst, en hvid vest, en hvid butterfly eller sløjfe. Hertil bæres et par højtaljede sorte bukser og sorte laksko. Ved særligt formelle lejligheder ser man en høj hat, hvidt silketørklæde og et par hvide handsker til. På engelsk er denne beklædning hvad man kalder White Tie.

Smoking

Smoking er det, man på engelsk kalder Black Tie og jakken kaldes en tuxedo, hvilket refererer til den sorte butterfly, man bærer til denne herrebeklædning. Smoking er en kombination af et mørkt, klassisk jakkesæt og det mere formelle kjole og hvidt. Den består af et par sorte bukser med en revers i satin eller silke langs buksebenene, en mørk blå eller sort jakke, sort butterfly og en hvid skjorte. Smokingjakken har typisk ingen slids, og knapperne skal være beklædt med samme stof som jakken – de kan både være dobbelt- eller enkelt tradet.

Jakkesæt

Kært barn har mange navne, og det gælder også for jakkesættet, som i virkeligheden er en fællesbetegnelse for forskellige typer af herrebeklædning. Jakkesættet kendes også som en habit. Det der kendetegner et jakkesæt er netop, at sættet er syet af samme stof, og ofte hører der også en vest til. Under jakken bæres en skjorte og et slips. Som med alt andet i modeverdenen, har jakkesættet også ændret sig gennem tiden – hvor man førhen så brede bukseben og store skulderpuder, så er jakkesættet i dag mere skræddersyet og tætsiddende. Jakken kan både være enkelt eller dobbeltradet og med slids. Farven på jakkesættet er noget af det, der har ændret sig allermest. De fås både i spraglede mønstre og pangfarver, såvel som mere afdæmpede og klassiske udtryk.

 

Skrevet af: OqM7VE740P

Udgivet: 12 maj, 2021